Aluminiumfolie is in de meeste keukens aanwezig omdat het voor veel doeleinden kan worden gebruikt. Het is een ideaal hulpmiddel om mee te koken vanwege zijn hittebestendigheid, het kan worden gebruikt om voedsel in te pakken voordat het wordt ingevroren, maar ook om broodjes te beschermen of om voedsel gelijkmatig in de oven te bakken. En niet te vergeten dat het in veel keukens wordt gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan de roosters of bakplaten kleeft, waardoor het schoonmaken van het keukengerei achteraf gemakkelijker wordt.
Het feit dat het gebruik ervan wijdverbreid is, betekent echter niet dat iedereen weet hoe het correct te gebruiken, aangezien veel mensen het verschil tussen de twee kanten van het product niet kennen: de matte en de glanzende kant. Een van deze kanten moet in contact komen met het voedsel en de andere niet. Dat is althans wat veel mensen denken, maar is dit ook waar?
Aluminiumfolie heeft twee duidelijk verschillende kanten, maar de meeste mensen gebruiken ze door elkaar. De algemene opvatting is dat de glanzende kant moet worden gebruikt om voedsel in te pakken, maar in werkelijkheid is er geen significant verschil in de effectiviteit voor het bewaren van voedsel, aangezien beide kanten dezelfde isolerende en beschermende functie hebben.
Het verschil tussen de kanten van aluminiumfolie is te wijten aan het productieproces, waarbij het in twee lagen wordt geperst zodat het niet breekt. Een van de zijden wordt glanzender door het contact met de rollen van de machine, terwijl de andere mat blijft. De effectiviteit van aluminiumfolie is dus hetzelfde, ongeacht welke zijde u gebruikt.
Beide zijden van aluminiumfolie zijn dus even effectief voor het bewaren van voedsel. Als u echter kookt of braadt, raden sommige experts aan om de glanzende kant naar binnen te plaatsen, zodat deze de warmte beter reflecteert.