Dit idee lag ten grondslag aan tal van trendy diëten in de jaren 2000: hoe minder koolhydraten je eet, hoe meer je afvalt. Maar hoe zit het in werkelijkheid?
Dit idee was vooral populair in de jaren 2000, toen er een hele reeks ‘zonder’-diëten opkwam. Zonder vet, zonder suiker, maar vooral: zonder koolhydraten.
Om af te vallen zou je deze voedingsgroep, die toch essentieel is voor onze energie, volledig moeten schrappen.
Moet je dan echt afzien van brood, pasta en aardappelen om af te slanken? Deskundigen geven antwoord.
Maken koolhydraten je echt dik?
Dat dit idee vandaag de dag nog steeds in veel hoofden leeft, komt omdat veel mensen nog steeds denken dat koolhydraten ‘dik maken’.
Het draait!
“De belangrijkste internationale instanties, zoals de FAO/WHO en het Scientific Advisory Committee on Nutrition in het Verenigd Koninkrijk, bevestigen dat koolhydraatrijke diëten het risico op obesitas niet verhogen. Uit grootschalige studies blijkt dat koolhydraatarme en zeer koolhydraatarme diëten niet beter zijn dan andere voedingsbenaderingen voor gewichtsverlies”, ontkracht de Europese Raad voor Voedingsinformatie (EUFIC) in een samenvatting over dit onderwerp.
“Koolhydraten zijn voedingsstoffen die in veel voedingsmiddelen voorkomen en die het lichaam van energie voorzien. Eenmaal opgenomen worden ze omgezet in glucose, een echte brandstof voor bepaalde cellen in het lichaam, met name voor het hart en de hersenen”, aldus Santé Magazine.
Het is dus duidelijk dat het geen goed idee is om ze te vermijden als je gezond wilt blijven. Het schrappen van koolhydraten kan bovendien leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, gezondheidsrisico’s en een negatieve relatie met voedsel, benadrukt EUFIC.
Kies de juiste koolhydraatbronnen
Toch zijn niet alle soorten koolhydraten even goed: witbrood of snoep hebben bijvoorbeeld niet dezelfde voedingswaarde als voedingsmiddelen op basis van volkorenmeel. Ze “geven energie langzamer vrij” en voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel, zoals Bethan Crouse, sportvoedingsdeskundige aan de Universiteit van Loughborough (Verenigd Koninkrijk), benadrukt in The Guardian.
Als u wilt afvallen, adviseert de specialist om “meer te bewegen, minder te eten of de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen met minder calorieën. Het verminderen van de consumptie van bepaalde koolhydraten kan een manier zijn om dit tekort te creëren. Niet omdat koolhydraten bijzonder ‘dikmakend’ zijn, maar omdat andere macronutriënten zoals vezels, eiwitten en vetten doorgaans meer verzadigen. Door een groter deel van onze calorie-inname aan deze voedingsmiddelen te besteden, voelen we ons langer verzadigd“.
Vergeet ten slotte niet dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) aanbeveelt dat koolhydraten bij volwassenen ongeveer 45 tot 60 % van hun dagelijkse calorie-inname uitmaken, maar met zo min mogelijk toegevoegde en vrije suikers en minstens 25 gram voedingsvezels, om het risico op niet-overdraagbare ziekten te verminderen en het gewicht onder controle te houden.