Aluminiumfolie is een onmisbaar onderdeel van elke keuken. Maar weet u waarom de ene kant glanzend is en de andere mat, en maakt het echt uit met welke kant u uw eten inpakt?
Aluminiumfolie – onmisbaar in elke keuken
Aluminiumfolie is al jarenlang een begrip keukens. Het is onmisbaar bij het bakken, grillen, verpakken van sandwiches of het bewaren van voedsel in de koelkast en vriezer. Dankzij aluminiumfolie kleven gerechten niet aan bakplaten en wordt het schoonmaken van keukengerei een stuk eenvoudiger. Maar ondanks het wijdverbreide gebruik ervan, vragen veel mensen zich nog steeds af hoe aluminiumfolie correct moet worden gebruikt. De meeste twijfels bestaan over het verschil tussen de glanzende en de matte kant. Moet de ene kant echt in contact komen met voedsel en de andere niet?
Er zijn veel mythes ontstaan rond aluminiumfolie. De meest populaire mythe is dat de glanzende kant naar het voedsel moet worden gericht en de matte kant naar buiten. Waar komt dit verschil eigenlijk vandaan? Het antwoord is eenvoudig en vloeit voort uit het productieproces. Aluminiumfolie wordt gemaakt door zeer dunne lagen aluminium te persen. Om scheuren te voorkomen, persen fabrikanten twee lagen tegelijk. De kant die in contact komt met de rollen van de machine wordt glanzend en de kant aan de andere kant wordt mat. Dat is alles! Zoals experts benadrukken: “De effectiviteit van aluminiumfolie is hetzelfde, ongeacht welke kant je gebruikt”.
Mat of glanzend – met welke kant moet je voedsel inpakken?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt het niet uit met welke kant van de aluminiumfolie je voedsel inpakt. Beide kanten hebben dezelfde isolerende en beschermende functie. Het is echter vermeldenswaard dat sommige experts aanbevelen om tijdens het bakken of grillen de glanzende kant naar binnen te richten, omdat deze de warmte beter weerkaatst. Dit is echter geen regel en heeft geen significante invloed op het eindresultaat.
Als u zich tot nu toe heeft afgevraagd met welke kant van de aluminiumfolie u voedsel moet omwikkelen, kunt u gerust zijn. Of u nu kiest voor de glanzende of de matte kant, uw gerechten worden even goed beschermd. Het belangrijkste is dat u de folie gebruikt waarvoor hij bedoeld is en geniet van het gemak dat hij in de keuken biedt.