Heeft citroensap uit een fles evenveel voordelen als verse citroen?

Misschien staat het wel in uw koelkast. Citroensap uit een fles is handig, maar heeft het evenveel voordelen als vers citroensap? We gaan op zoek naar het antwoord met Anne Guillot, diëtiste en voedingsdeskundige.

Drinkt u ’s ochtends graag citroensap? Het kan voordelen hebben om dit in uw dagelijkse routine op te nemen. Volgens diëtiste-voedingsdeskundige Anne Guillot, specialist in spijsverteringsstoornissen, voorziet een glas van 50 ml citroensap in een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. “De aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor een volwassene is 110 mg per dag, dus een glas citroensap van 50 ml dekt 20 tot 25% van de behoefte. Het is een gewoonte die ik aanbeveel”, verzekert ze.

Citroen bevat organische zuren, met name citroenzuur, die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel. “Ze kunnen helpen om het gevoel van een opgeblazen buik te verminderen”, aldus Anne Guillot. Bovendien kan het drinken van een glas citroensap verdund met water helpen om goed gehydrateerd te blijven, vooral voor mensen die moeite hebben om ’s ochtends water te drinken. “Het is heel goed om ’s ochtends te drinken, het zet het spijsverteringsstelsel op gang. Het beste is om citroensap te drinken in water op kamertemperatuur of lauw water”, zegt ze. Let er echter op dat u het niet in te heet water drinkt, om de vitamine C in de citroen niet te vernietigen.

Afgeraden bij gastro-oesofageale reflux

Let op, citroensap wordt niet aanbevolen voor mensen die lijden aan gastro-oesofageale reflux en ontstekingen van de slokdarm of maag, zoals gastritis of maagzweren. Het is beter om niet te veel citroensap te drinken en het sap te verdunnen met een grotere hoeveelheid water, omdat citroen zuur is en het slijmvlies van de slokdarm kan irriteren. Citroen kan ook schadelijk zijn voor het tandglazuur: daarom wordt vaak aangeraden om na het drinken van citroensap de mond met schoon water te spoelen.

Een ander voordeel van citroen is dat het citroenzuur bevat, dat verantwoordelijk is voor de zure smaak en de lage pH-waarde. Na de vertering en omzetting van de voedingsstoffen krijgt citroen een alkaliserende werking, zoals Anne Guillot uitlegt: “De organische zuren in citroen produceren alkalische minerale zouten, met name kaliumcitraat, calcium en magnesium”, verbindingen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van ons lichaam.

Let op de samenstelling van citroensap in flessen

Citroensap in flessen heeft niet precies dezelfde voordelen als verse citroen. “Pasteurisatie om het sap te conserveren kan een deel van de vitamine C en een deel van de warmtegevoelige antioxidanten vernietigen”, vergelijkt Anne Guillot. Volgens haar kan citroensap uit een fles een goed product zijn, maar alleen als je het zorgvuldig kiest. Vermijd onder andere toegevoegde suikers en conserveermiddelen.

Op sommige producten heb ik gezien dat er kaliumsulfiet aan toegevoegd is, wat geen enkele voedingswaarde heeft. En het is beter om sappen op basis van concentraat te vermijden”, aldus de diëtiste-voedingsdeskundige. Het is beter om te kiezen voor 100% puur, koudgeperst sap, zodat de voedingsstoffen van de citroen behouden blijven. Kies indien mogelijk ook voor biologisch geteelde citroenen. “Zo vermijd je residuen van pesticiden, wat vooral voor sap beter is”.