Een populaire vrucht kan 18.000 euro waard zijn en de schil wordt weggegooid zonder te weten dat het goud is

Het gaat om mandarijnschillen uit China, waarvan het productieproces drie jaar duurt.

De schil van een bepaalde vrucht, die in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt, heeft een waarde van duizenden euro’s bereikt. In sommige gevallen wordt de vrucht geveild en de ouderdom van het product verhoogt de prijs aanzienlijk, tot wel 18.000 euro per kilo. Het gaat om de gedroogde schil van mandarijnen uit Xinhui, China, die de laatste jaren een zeer waardevol luxeproduct is geworden, aldus Libertatea.

Xinhui is een populaire wijk in de stad Jiangmen, in Guangdong, waar al eeuwenlang deze gedroogde mandarijnschillen, “chenpi” genaamd, worden geproduceerd. De geur ervan wordt door de lokale bevolking geassocieerd met rijkdom. Het productieproces van “chenpi” is lang: de schillen moeten minstens drie jaar in de zon drogen.

Er zijn bovendien verschillende variëteiten, van groene schillen die vóór de rijping worden geoogst tot rode schillen, die in december volledig rijp zijn. De bodem en het water in deze regio geven de mandarijnen een unieke kwaliteit.

Wat betreft het gebruik en de voordelen ervan, vertelt de Chinese traditie dat deze vruchten vroeger voorbehouden waren aan de keizer en de keizerin in de Verboden Stad, maar tegenwoordig wordt chenpi zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde in Zuid-China gebruikt. Men gelooft dat het onder andere de spijsvertering, de gezondheid van de luchtwegen en de bloeddruk bevordert.

Dit heeft te maken met het gehalte aan essentiële oliën, flavonoïden en voedingsvezels, waardoor ze tal van gezondheidsvoordelen hebben. Sommige studies beschrijven ze als antiviraal en ook als anti-aging. Ze bevorderen ook de spijsvertering, omdat ze dyspepsie (indigestie) verlichten; ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen om ontstekingen van de luchtwegen te verminderen.

De antioxidanten helpen ook bij het bestrijden van oxidatieve stress, kunnen helpen bij het reguleren van het triglyceridengehalte en het voorkomen van obesitas. Ten slotte wordt aangenomen dat het de balans van de darmflora bevordert en zo de spijsvertering ondersteunt.