Met deze Japanse huismiddeltje blijven groenten en fruit langer vers, zonder dat er afval ontstaat.
Veel mensen denken dat het bewaren van fruit en groenten in de koelkast ervoor zorgt dat ze langer vers blijven dan normaal. De realiteit is echter heel anders: na een paar dagen worden deze voedingsmiddelen zacht of gaan ze zelfs rotten. Tot ieders verrassing lijkt men in Japan de sleutel tot de oplossing van dit probleem te hebben gevonden. Men heeft een traditionele methode ontdekt die uitstekend werkt, zonder gebruik te maken van plastic of aluminiumfolie.
Deze eenvoudige techniek bestaat uit het inpakken van de groenten in een schone katoenen doek of licht bevochtigd keukenpapier, waarna ze in een luchtdichte bak of zak worden bewaard voordat ze in de koelkast worden geplaatst. Hierdoor blijft het vochtgehalte van het voedsel stabiel en wordt zowel uitdroging als overtollig vocht, dat schimmelvorming bevordert, voorkomen.
Een Japanse truc om groenten vers te houden
Hierdoor blijven de producten langer knapperig, zonder ook maar iets van hun oorspronkelijke smaak en textuur te verliezen. Bovendien valt deze Japanse techniek op door zijn duurzaamheid: door het gebruik van aluminiumfolie en vershoudfolie te elimineren, wordt de hoeveelheid huishoudelijk afval aanzienlijk verminderd. Het is een milieuvriendelijk alternatief dat traditie en efficiëntie combineert, en perfect is voor mensen die zich zorgen maken over het milieu.
Maar niet alle voedingsmiddelen moeten in de koelkast worden bewaard. Deskundigen adviseren om aardappelen, uien, pompoenen, citrusvruchten, appels, peren, abrikozen en mango’s niet in de koelkast te bewaren. Groenten zoals broccoli, kool, aubergine, asperges of sperziebonen, en kwetsbaar fruit zoals aardbeien, frambozen, bosbessen of druiven, zijn daarentegen wel beter af in de koelkast. Wat vind je van deze tip? Kende je hem al?